Keek op de week van Blake, nr 3

18-9 Nieuws


Hoe gaan wij hockeyen – Spel principes (Deel 1 van 2)

Er zijn veel verschillende manieren om een team in te richten om een hockeywedstrijd te spelen. Je kan met meerdere opstellingen spelen, druk zetten op andere plekken in het veld of zelfs andere manieren om de omschakelingsmomenten aan te pakken. Maar dat is allemaal uitvoering, elke team zal deze middelen gebruiken om de ‘spel principes’ toe te passen op een manier dat past bij de spelers. De basisprincipes zijn snelheid, breedte, diepte, overtal en scoren. Deze principes hebben zowel invloed op balbezit als op niet balbezit.

Als wij de bal hebben en breed opstellen, zal er ruimte ontstaan in een van de volgende twee plekken, aan de andere kant van het veld of tussen de tegenstanders binnen een linie aan de kant waar de bal is (de balkant).Als de tegenstander compact blijft aan de balkant van het veld dan is de andere kant (vaak de helpkant genoemd) bereikbaar door een kommetje te gebruiken, eventjes achteruit en dan eromheen hockeyen dus. Als wij de bal niet hebben dan willen we juist het tegenover gestelde hiervan, dus niet breed opstellen maar juist compact opstellen.Als je mandekking speelt, tegen een tegenstander die zich breed opstelt dat lijkt lastig. De oplossing? Iedereen blijft de juiste speler dekken, maar je neemt meer afstand van de speler en staat 5-10m dichter bij de bal. Hoe groter de afstand tussen tegenstander en de bal, hoe verder je van de speler af mag staan, terwijl je ze wel in de gaten houdt!

Diepte in het hockey werkt twee kanten op, net als breedte.Als wij gaan aanvallen willen we het veld zo lang mogelijk maken, om ruimte te maken tussen de verdediging en middenveld of middenveld en de aanvallers (anders genoemd tussen de linies). Dit geeft de tegenstander een keuze, mee lopen en grote ruimtes tussen de linies openlaten, of niet meelopen wetende dat ze nooit op tijd terug zijn mocht de pas aankomen. Niet vergeten dat de ruimte tussen de keeper en de verdedigers ook essentieel is, wil je scoren. Veel teams vergeten om spelers achter de verdedigers te zetten zodat ze makkelijk kunnen scoren. Als wij moeten verdedigen willen we het tegenovergesteld hiervan. Wij willen zo min mogelijk ruimte laten tussen de linies.

Een overtal in hockey is waar er direct om de bal meer spelers zijn dan van je tegenstander.Hierdoor staat je tegenstander in ondertal. Met de aanname dat de bal 95% van de tijd op de grond is, geeft een overtal een enorm voordeel op je tegenstander. Als wij de bal hebben kun je altijd de bal geven aan de speler zonder directe tegenstander, doe dit vaak genoeg dan kom je snel bij de cirkel van de tegenstander.Zonder bal betekent dit dat alle tegenstanders gedekt zijn en dan heb je er eentje over om met twee man op de bal af te gaan of om met een vrije verdediger alles op te ruimen. Hoe zorgen wij ervoor dat wij altijd in een overtal staan? Met en zonder bal dit betekent hard voor elkaar werken in het veld. Spitsen niet blijven hangen na balverlies, en verdedigers aansluiten met aanvallen.

 Snelheid is essentieel in het hockey. Altijd beseffen dat de bal sneller is dan de man (of vrouw). Dit betekent veel passen als wij in de aanval zijn, en zorgen dat de tegenstander niet kan passen als wij moeten verdedigen. Pas je de bovenstaande principes toe, dan maak je vanzelf snelheid met de bal en zet je de rem op aanvallen van de tegenstanders.

Scoren is het moeilijkste principe om toe te passen.Het gaat niet alleen om de theorie, er is ook iets onaantastbaar aan een team of speler die makkelijk scoort. Een killersinstinct. Een wil om te winnen. Een gevoel voor timing, positionering en het toepassen van technieken op het juiste moment.

Hoe help je je team om te scoren als coach? Laat de spelers niet met te veel in de cirkel gaan staan als wij moeten aanvallen, hierdoor word het druk en vaak loopt een verdediger mee voor elke aanvaller, dus zeg max 4 man in de cirkel. Herinner de spelers om niet uit stilstand te schieten op de keeper, neem de bal aan in de beweging en dan om de keeper heen schieten.

Volgende week komt deel twee, met een paar tactische hulpmiddelen om te helpen met het toepassen van deze principes.

 
18-9-2024 Technisch kader